Towarzyskość to zdrowie!

Jesienna edycja Kraków Restaurant Week zachęca do gremialnych i radosnych wizyt w restauracjach. W festiwalu wezmą udział 34 najlepsze restauracje z Krakowa, które zaprezentują gościom starannie przygotowane, trzydaniowe doświadczenie restauracyjne w festiwalowej cenie 39 zł. Festiwal odbędzie się od 21 do 30 października, ale rezerwacji najlepiej jest dokonać już dziś.

Restaurant Week zagościł już w Krakowie na dobre. W poprzedniej, wiosennej edycji udział wzięło około 7,5 tys. osób. Tym razem w festiwalu udział wezmą lubiane krakowskie lokale, jak np. Klimaty Południa, Corse, Zakładka, Albertina, Bistro 11, czy Musso Sushi, ale też te działające od niedawna: Gruszka Nova, Garden Restauracja i Malva. Do tego restauracje hotelowe, jak Amarone (Pod Różą), Qualita, Magnifica, Dystrykt One i Hilton Garden Inn Krakow Airport. W sumie 34 miejsca.

 

Festiwalowi goście na przystawkę zjedzą m.in. jajko poszetowe na ragoût z winniczków i pieczarek w sosie z czerwonego wina (Zakładka), smażone w ziołach sardele z aioli szczypiorkowym (Włoska), krem z kiszonej kapusty z marynowanym jabłkiem korzennym (Biała Róża), sandacza z sosem rakowym (Stół), terrine z kaczki (confit) podane z daktylami, kiszonym kalafiorem w burakach, chutneyem z pigwy i cykorią (Twój Kucharz), żurek na zakwasie z kiełbasą z gęsi i wędzonym twarogiem (Qualita), consomme jagnięce z grasicą cielęcą (Enoteka Pergamin), ser pieczony w cieście filo podany na sałacie z winogronami (Corse). Dania główne to na przykład łupacz w mięcie z quinoa i korzennym sofrito (Garden Restauracja), aromatyczny ramen (Edo Fusion), rendang - wołowe curry długo gotowane na wywarze z kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową, trawą cytrynową i prażonym kokosem (Hurry Curry), szynka złotnicka z rusztu z babką ziemniaczaną i warzywami (Barka), gęsina po polsku z czerwoną kapustą z suską sechlońską, kremem ziemniaczano-śmietanowym (Klimaty Południa), perliczka z dynią, porem, borowikiem, jeżyną i szpinakiem (Hilton Garden Inn Kraków Airport), czy maślana ryba na risotto z palonym porem i pieczoną papryką (Bistro 11). Wiele miejsc przygotowało menu dla wegetarian i wegan. W Białej Róży spróbować będzie można np. grillowanego buraka, a do tego pora, kluseczek z jarmużu i yuzu. Dystrykt One poda risotto z dynią, kurkami, suszonymi pomidorami i mascarpone, a Veganic seler z glonami Nori, pieczone warzywa i puree z dyni.

 

Szczęśliwi będą wielbiciele słodkości. W Albertinie zjedzą suflet z orzechów włoskich, domowe lody z dzikiego bzu z sosem karmelowym i galaretką z dzikiej róży. Etnika poda lava cake z musem malinowym z chilli, creme fraiche oraz ciastkiem pistacjowym, a Gruszka Nova tiramisu pistacjowe z solonym karmelem. W Malvie spróbować będzie można zdekonstruowanego sernika, Magnifica przygotuje ciasto francuskie z kasztanami, a Scandale Royal pudding z kaszy jaglanej z coulis malinowym.

 

Trzydaniowy posiłek kosztuje podczas festiwalu 39 zł, a rezerwacji można dokonać na stronie restaurantweek.pl.

Razem przy stole

Regularne i zdrowie odżywianie od dawien dawna kojarzone jest ze zdrowym, długim i szczęśliwym życiem. Tymczasem najnowsze badania wskazują, że dla długiego i zdrowego życia ważne są nie tyle zdrowie posiłki, co spożywanie ich z bliskimi. Bezpośrednie życzliwe relacje międzyludzkie są zdrowsze od tych w internecie (http://bit.ly/2b8A4h7), a ich podstawowym budulcem jest właśnie czas wspólnie spędzany przy stole. Jak pokazują np. omawiane szeroko także w polskich mediach badania kanadyjskiej badaczki Susan Pinker “osoby towarzyskie, które spotykają się regularnie w stałym gronie, choćby po to, żeby coś zjeść i poplotkować, mają większe szanse na dłuższe życie niż te, które rzuciły palenie, schudły czy regularnie ćwiczyły” (http://bit.ly/2bC8vOb). Na szczęście, jak pokazują badania i raporty opisujące polskie restauracje, Polacy coraz częściej i chętniej spędzają wolny czas z bliskimi, znajomymi i współpracownikami przy restauracyjnych stołach.

 

Aby jeszcze bardziej rozbudzić polską towarzyskość, organizatorzy promują liczniejsze wspólne wyjścia na festiwal. Przy rezerwacji 8-osobowego stolika, ósmy gość odwiedza restaurację za darmo.

 

W ramach festiwalu odbędzie się także przedsprzedaż książki kucharskiej “Najlepsze przepisy najlepszych Restauracji”, która już w listopadzie ukaże się nakładem festiwalowego wydawnictwa.

 

Towarzyskość do zdrowie. Bądźmy więc towarzyscy i chodźmy do restauracji!

 

Do zobaczenia przy stole!

 











Zapisz się do naszego newslettera




©2015 What's Up Magazine - wszelkie prawa zastrzeżone

What's Up?

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco.