Zielony pokarm przyszłości

Jedna łyżeczka alg zamiast trzech kilogramów owoców i warzyw oraz szklanki mleka? Być może Spiruu już wkrótce zmieni kształt piramidy zdrowego żywienia. Spirulina to jednokomórkowa, przypominająca swym wyglądem spiralę, mała alga. Znali ją już Aztekowie, a afrykańskie plemiona jadły ją, by walczyć z głodem i niedożywieniem. Dziś używają jej sportowcy, a NASA i ESA chcą wykorzystać jako pożywienie dla kosmonautów. Nic dziwnego, spirulina to najbardziej skoncentrowane źródło substancji odżywczych znane naukowcom.

 

– W czasie badań nad spiruliną w Pomorskim Parku Naukowo­Technologicznym, wraz z moim teamem zrozumieliśmy, jaki potencjał zdrowotny ona niesie. Dlaczego jest więc tak mało popularna? Odpowiedź była prosta: trzeba dać ludziom łatwe narzędzie, aby jedli ją na co dzień – mówi Aleksandra Ławrynowicz, pomysłodawczyni Spiruu.

 

Za sprawą krakowskich inwestorów i startupowców, którzy w ramach Chance On Tour zawitali do Olsztyna, Aleksandra przeniosła się ze swoim pomysłem do stolicy Małopolski i wraz z Łukaszem Pietrzkiewiczem zaprojektowała domowy bioreaktor spiruliny: urządzenie wyposażone w lampy, systemy napowietrzania i czujniki jakości, które każdego dnia produkuje świeżą porcję alg. Każdy, kto zdecyduje się na zakup maszyny, otrzyma podstawową porcję spiruliny i odpowiednią pożywkę. Produkcję będzie można kontrolować za pomocą smartfona. 

 

Spiruu wpasuje się w koncepcję nowoczesnego domu nie tylko ze względu na wprowadzenie do codziennych posiłków zdrowych suplementów diety, ale i ciekawy wygląd. Podczas czerwcowej konferencji TEDxKraków zaprezentowano stół z przeźroczystą nogą wypełnioną zielonymi algami. To jednak nie jedyna wersja urządzenia. – Pracujemy nad kilkoma produktami jednocześnie, tak aby wpasować się w każdą przestrzeń i gusta – opowiada pomysłodawczyni. Jedzenie łyżeczki zielonej masy zamiast kilogramów owoców i warzyw brzmi jak wycieczka do odległej przyszłości. Jest ona jednak bardzo blisko, ponieważ Spiruu trafi wkrótce na platformę Kickstarter i do regularnej sprzedaży.

 

Potencjał Spiruu został już dostrzeżony, produkt nominowano do Millenium Technology Prize – jednej z najważniejszych nagród przyznawanych innowacyjnym technologiom. Kolejne pomysły założycieli Spiruu są naprawdę nie z tego świata. – Pracujemy również nad bioreaktorem dla marsjańskich domów, projektowanych przez architektów ze Space is More. Nasze bioreaktory będą produkować nie tylko substancje odżywcze, ale również tlen – mówi Aleksandra.



Dagmara Marcinek







Zapisz się do naszego newslettera




©2015 What's Up Magazine - wszelkie prawa zastrzeżone

What's Up?

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco.